19 of 134

Brief aan familie de Wit 1940 pt1

Narrative

Begin Mei 1940 werdt er in en rondom Wageningen heftig gevochten. De Families Mulder en van Maanen werden geëvacueerd en ondergebracht bij Familie de Wit in Vlist

At the beginning of May 1940 there was a lot of fighting in and around Wageningen. The families Mulder and van Maanen were evacuated and bivuaced with the familie de Wit in Vlist

For the historic background and the reason for the fierce fighting refer to http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Grebbeberg

 

Narrative

Wageningen 13 Juni 1940

Beste Familie

Eindelijk ben ik er toe gekomen iets van ons te laten horen.
In de eerste plaats nogmaals mijn hartelijke dan voor alles wat u voor ons gedaan heeft.
Onze reis met de auto was voorspoedig, dicht bij Utrecht hebben wij zoo ongeveer een ½ uur still gestaan om Duitseke troepen te laten passeeren en in Rhenen in de Grebbe zagen wij nog veel andere oorlog.
In Wageningen is een groot deel van de stad vernield, ook het huis van Herman is geheel afgebrand.
De thuiskomst was treurig, mijn huis stond er gelukkig nog, twee kleinen ruiten waren stuk, die hadden ze ingeslagen om doorheen te kruipen.
Mijn hele huis was leeg gemaakt, alles lag overhoop, het zag er uit, en er lag me zand!, er zijn misschien nooit zo veel mensen in huis geweest.
Ik had geen koffie boon meer in de winkel, geen thee en nog al het andere.
Het cafe was ook leeg gehaald en in de zaak in de stad was ook alles geplunderd. Wij hadden geen limonade fleschjes meer, alleen de kisten bier waren blijven staan.
Het dak lag in elkaar, daar was een voltreffer ingekomen, in de kelder waar de machienes staan daar is niets stuck, dus wij konden weer vooruit met alles en hadden het Vaardig druk en dus had ik U wel eerder geschreven.
Er gaan veel menschen naar de Grebbe en Wageningen kijken, als U een zin heeft dan komt U ook maar eens naar Wageningen toe.
Mijn oude knecht is weer met groot verlof thuis gekomen dus nu heb ik niet zooveel zorgen meer over de zaak in de stad.
Nu beste menschen, eindig ik maar met een zoentje voor kleine Arie en Greta van elke (?) Jan en Eddy en hartelijk gegroet van

Juffer Mulder -de Keyzer
Grint weg 183
Wageningen

References

  1. Adriana Jacoba van den HEUVEL [I153]
  2. Jacob de WIT [I152]